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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.5, 1.7, 4.2, and 7.3.  This opinion was affirmed 
based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards 
referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review 
and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or 
disciplinary decisions.  
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Topic: Communication with represented parties; conflict of interest. 
 
Digest: A lawyer retained as counsel for a savings and loan association may not contact an applicant 

for a home loan to be issued by the savings and loan association if it is known that 
the home loan purchaser is represented by counsel.  Further, such communication 
constitutes improper solicitation of professional employment for pecuniary gain. 

 
Ref:  Illinois Rules of Professional Conduct, rules 1.5, 1.7, 4.2, 7.3 
  ISBA Opinion No. 644 (December 8, 1990) 
  ISBA Opinion No. 86-15 (May 13, 1987) 
 
FACTS 
A customer applies for a home loan from a savings and loan association ("S & L").  The loan is 
approved and the customer informs the S & L that he has hired Attorney B as his lawyer for the loan 
transaction and closing.  Attorney A actively represents the S & L in other matters.  Attorney A 
contacts the customer directly to advise that he represents the S & L and to suggest that the 
customer retain attorney A in the matter as well.  Attorney A proposes that he would charge the 
customer $150 to $250 for the transaction.  At the same time, the attorney receives a fee from the S 
& L of $75 to $100 on each such matter, for a total fee of $225 to $325 for this transaction.  



Attorney A also advises that his fee for this matter would be more reasonable than the amount 
which attorney B would charge for services. 
 
QUESTION 
The inquirer asks generally whether the practices of attorney A are permitted under the Rules of 
Professional Conduct. 
 
OPINION 
The described fact situation poses two primary problems: 
 
 A. Solicitation of Professional Employment 
 
Rule 7.3, entitled "Direct Contact with Prospective Clients," states as follows: 
 
 Except as provided in this Rule 7.3 ..., a lawyer shall not, directly or through a 

representative, solicit professional employment when a significant motive for doing so is the 
lawyer's pecuniary gain. 

 
We assume that the customer is not a relative, close friend or prior client of attorney A, and 
therefore this matter does not appear to fall within any of the exceptions of Rule 7.3.  As a result, we 
conclude that attorney A has violated the proscriptions of Rule 7.3 by directly contacting the 
customer as a prospective client and requesting that the customer retain him/her in relation to the 
real estate loan transaction.  This constitutes a solicitation of professional employment. 
 
 B. Attorney Communication with a Represented Party 
 
Rule 4.2, entitled "Communications with Person Represented by Counsel" states as follows: 
 
 During the course of representing a client, a lawyer shall not communicate or cause another 

to communicate on the subject of the representation with a party the lawyer knows to be 
represented by another lawyer in that matter unless the first lawyer has obtained the prior 
consent of the lawyer representing such other party or as may otherwise be authorized by 
law. 

 
Under the facts as stated, the customer specifically advised the S & L that attorney B is his attorney 
in this matter.  Attorney A must also be aware that the customer has retained attorney B for legal 
services because the subject of attorney A's communication with the customer was the comparative 
costs for legal services of attorney A and attorney B. 
 
Attorney A has violated Rule 4.2 because he/she has communicated with a party who the lawyer 
knows is represented by attorney B.  The subject of the communication between them is the same 
subject on which attorney B represents the customer.  Further, this communication does not fall 
within exceptions identified in Rule 4.2.  Thus, the communication is prohibited as a contact with a 
person who is already represented by counsel. 
 
Two additional issues are suggested by the fact situation, although neither has been submitted as a 



specific focus of the inquiry.  First, even if the described conversation between attorney A and the 
customer was not an improper solicitation and communication with a represented party, the 
Committee cautions that there would likely be substantial concerns as to the propriety of 
undertaking such a joint representation of a lender and borrower because of the conflicts of interest 
which are inherent in such a situation.  See Rules of Professional Conduct, Rule 1.7.  For further 
consideration of this issue, reference is made to ISBA Opinion No. 644 (December 8, 1990), which 
discusses the conflict of interest problems of a lawyer representing a lender and borrower in a 
mortgage loan transaction, as well as ISBA Opinion No. 86-15 (May 13, 1987), which indicates that 
it is generally improper for a lawyer to represent both the buyer and seller in a real estate 
transaction. 
 
Second, the fact situation identifies the amounts to be charged by Attorney A for the transactions, 
who proposes that his/her fee would be more reasonable than Attorney B's fee.  Consistent with its 
longstanding policy in such matters, the Committee makes no comment on whether the proposed 
fees are in compliance with Rule 1.5's requirement that "A lawyer's fee shall be reasonable." 
 
As presented in the hypothetical fact situation, the conduct of attorney A would violate the Rules' 
proscriptions against communication with a represented party and of solicitation of a prospective 
client. 
 
 * * *  


