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This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in January 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.2(a), 1.4(b), 1.7, and 1.16(a)(3).  This opinion 
was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific 
standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged 
to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable 
case law or disciplinary decisions.  
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Topic: Conflict of Interest with Client 
 
Digest: A lawyer may prepare a trust document for a client that at the client's request directs the 

trustee to engage that lawyer to provide legal services for the trust.  The lawyer may do so, 
however, only if the client consents after the lawyer fully communicates and discloses the 
economic interest of the lawyer in including such provision and indicates that such provision 
might not be enforceable. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 1.2(a), 1.4(b), 1.7(b) and 1.16(a)(4) 
 ABA Rules of Professional Conduct, Rule 1.16 
 ISBA Advisory Opinion on Professional Conduct No. 90-02 
 760 ILCS 5/1 et seq. 
 In re Smith, 168 Ill.2d 269 (1995) 
 Crabtree v. Academy Life Insurance Company, 878 F. Supp. 727 (E.D. Pa. 1995) 
 Olsen and Brown v. City of Englewood, 889 P. 2d 673 (Colo. 1995) 
 LaRocco v. Bakwin, 108 Ill.App.3d 723 (2nd Dist. 1982) 
 Restatement of the Law, Trusts 2d § 62 
 
FACTS 



Lawyer A is engaged to prepare a trust for Client C.  At C's request, C's trust is to include a 
provision directing the trustee administering the trust to retain A for any legal services.  If A is not 
practicing law at the time, the trustee is directed to retain one of the lawyers with whom A was 
practicing at the time A retired from the practice of law.  The trust will recite that the reason for the 
provision directing the trustee to retain A (or A's firm) as counsel for the trust is that C (as settlor of 
the trust) has confidence that A will see that the trust is properly administered since A is most 
familiar with the intentions of C and the provisions of the trust. 
 
QUESTION 
Is it permissible for Lawyer A to prepare a trust document for Client C which directs the trustee to 
retain A for legal services needed by the trust? 
 
OPINION 
A lawyer is prohibited from representing a client if the representation may be materially limited by 
the lawyer's own interests unless the lawyer reasonably believes that the representation will not be 
adversely affected and the client consents after disclosure.  In that regard, Rule of Professional 
Conduct 1.7(b) provides: 
 
 A lawyer shall not represent a client if the representation of that client may be materially 

limited by the lawyer's responsibilities to another client or to a third person, or by the 
lawyer's own interests, unless: 

 (1) the lawyer reasonably believes the representation will not be adversely affected; and 
 (2) the client consents after disclosure. 
 
The proposed trust provision was suggested by Client C and is to be included in the trust at C's 
request and direction. See Rule of Professional Conduct 1.2(a).  Nonetheless, Lawyer A's own 
economic interest in providing legal services for the trust may materially limit A's representation of 
C.  As such, A may represent C in preparing the trust instrument which directs that A be retained as 
counsel only if A reasonably believes that representation will not be adversely affected and if C 
consents after disclosure. 
 
Under the Trusts and Estates Act ("Act"), 760 ILCS 5/1, et seq., a trustee of a trust is granted certain 
powers for the purpose of administering the trust.  One power granted by the Act authorizes the 
trustee to appoint lawyers and other agents and to pay reasonable compensation to such appointees.  
The settlor who establishes a trust may specify the powers of the trustee and may thereby contract or 
enlarge the powers generally provided in the Act, unless "otherwise contrary to law."  760 ILCS 5/3. 
 If the trust provision directing the trustee to engage a certain lawyer is "otherwise contrary to law," 
then such trust provision would not be enforceable.  See Restatement of the Law Second, Trusts 2d, 
§62 (trust provision is invalid if the enforcement of such provision would be against public policy). 
 
Rule of Professional Conduct 1.16(a) provides that a lawyer shall not represent a client (or shall 
withdraw if representation has commenced) if a client has discharged the lawyer.  The Comment to 
ABA Model Rule 1.16, the counterpart to the Illinois Rule, indicates that: 
 
 The client has a right to discharge a lawyer at any time, with or without cause.... 
 



The Illinois Supreme Court has indicated that a client may discharge a lawyer at any time for any 
reason.  In re Smith, 68 Ill.2d 269 (1995).  Other jurisdictions have similarly ruled that a client has 
an absolute right to terminate a lawyer regardless of the contractual relationship.  See Crabtree v. 
Academy Life Insurance, 878 F.Supp. 727 (E.D. Pa. 1995), and Olsen and Brown v. City of 
Englewood, 889 P.2d 673 (Colo. 1995).  The right of a client to discharge a lawyer is a term of the 
contract implied by public policy because of the special relationship between the lawyer and the 
client.  LaRocco v. Bakwin, 108 Ill.App.3d 723 (2nd Dist. 1982).   
 
The proposed trust provision directs that the trustee hire Lawyer A (or A's firm) as legal counsel for 
the trust and implies that the trustee would not have the power to discharge A and hire other legal 
counsel. Rule 1.16(a) indicates a client may discharge his lawyer at any time.  Public policy in 
Illinois indicates that a client has the inherent right to discharge his lawyer at any time for any 
reason.  The Committee believes that irrespective of the inclusion of the subject provision in the 
trust, the trustee would, as a matter of Illinois public policy, be permitted to discharge (or not hire) 
Lawyer A (or A's firm) and could engage other counsel selected by the trustee. 
 
The Committee is of the view that Lawyer A might reasonably believe that his representation of 
Client C will not be adversely affected by including the subject trust provision even though that 
provision appears to be of some benefit to Lawyer A.  Client C must also consent to such disclosure. 
 
Under the Illinois Rules of Professional Conduct, disclosure "denotes communication of 
information reasonably sufficient to permit the client to appreciate the significance of the matter in 
question."  Rule of Professional Conduct 1.4(b) requires that a lawyer explain a matter to a client to 
the extent reasonably necessary for the client to be able to make an informed decision about the 
representation.  The disclosure to Client C should apprise C of Lawyer A's economic interest in 
serving as counsel to the trust.  The Committee believes Lawyer A should also appraise Client C 
that the trustee would have the inherent right to discharge the lawyer and as such the trust provision 
might not be enforceable.  Better practice would suggest such disclosure be documented. 
 
By making such disclosures, Client C would be in a position to make an informed decision about 
including the subject provision in the trust.  (Lawyer A risks an allegation of undue influence or 
overreaching if the subject trust provision is included, and the risk of such allegations should further 
encourage Lawyer A to take extra care in providing the disclosure to Client C in a manner which is 
full, complete and understandable.) 
 
See also ISBA Advisory Opinion on Professional Conduct No. 90-02 which states that it is 
improper for a lawyer to prepare estate planning documents for a client and insist that a bank the 
lawyer represents be designated as a fiduciary. 
 
If after such full disclosure, Client C consents to Lawyer A's representation and A believes his 
representation of C will not be adversely affected by including such trust provision, the Committee 
believes it would be permissible for Lawyer A to represent Client C in preparing the trust for C 
which directs the trustee to engage A (or A's firm) as counsel for the trust. 
 
 * * * 


