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Subject:  Conflict of Interest; Former Client.  

 
Digest:  A lawyer who represents the second wife in obtaining child support for her two  
  young children from a former husband has a conflict of interest with the first wife  
  of the same husband under Rule 1.9 because of his previous representation of the  
  first wife in obtaining child support from that same husband for her child who is  
  now 15 years old. The lawyer also has a “material interest” conflict under Rule  
  1.7 in connection with his representation of the second wife in her child support  
  claim. These two Rules require the lawyer to obtain the informed consent of both  
  wives in order to undertake the representation. 
 
 
References:     Illinois Rules of Professional Conduct 1.9 
 
  Illinois Rules of Professional Conduct 1.7 
 
  Illinois Rules of Professional Conduct 1.6 
 
  Illinois Marriage and Dissolution of Marriage Act, Section 505 (750 ILCS 501 et  
  seq) 
  

FACTS 
 

 The inquirer asks whether the inquirer has a conflict of interest by representing the 
second wife in a child support matter seeking support for two minor children. The lawyer 
previously represented a prior wife of the same husband and obtained child support for a child 
who is now 15 years old. 
 

QUESTION 
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 Do the Rules of Professional Conduct preclude the inquirer from representing the second 
wife in a child support claim while the husband is under child support obligations to his first wife 
whom the lawyer also represented? 

 
ANALYSIS 

 

 Rule 1.9 is entitled “Duties to Former Clients”. For purposes of this opinion, we have 
assumed that the Inquirer is no longer representing the first wife. Therefore, the first wife is a 
“former client” of the Inquirer and Rule 1.9 applies to the matter at hand. 

 Under Rule 1.9, the inquirer is precluded from representing another person “in the same 
or a substantially related matter in which that person’s interests are materially adverse to the 
interests of the former client unless the former client gives consent”. A concern underlying the 
Rule is the possibility of the lawyer revealing or misusing confidential information learned in the 
prior matter. 

 The two representations appear to be “substantially related” in that the Inquirer is seeking 
additional child support payments from the same person from whom his former client is 
currently receiving payments. Moreover, Section 505 of the Illinois Marriage and Dissolution of 
Marriage Act (750 ILCS 501 et seq) sets forth detailed “guidelines” regarding the percentage of 
a parent’s net income that the court may order for child support. The court may deviate from the 
guidelines if, after considering the best interests of a child, the “financial resources and needs” of 
a parent warrant the deviation. Because the same parent (i.e., the husband) is involved in both 
matters, the representation of the second wife is substantially related to the representation of the 
first wife, whose minor child is continuing to receive support from the husband. 

 The question then is whether the interests of the second wife are “materially adverse” to 
the interests of the first wife. We believe they are insofar as an award of child support in the 
second case may affect the ability of the husband to continue to make the required payments for 
the support ordered in the first case, even though under court order to do so.   

 Although we do not have any facts regarding the ability of the husband to pay support for 
all three children, as noted above, the success of the lawyer in pursuing the second claim may 
affect the ability of the husband to continue the payments to the first child.  Therefore, depending 
on the circumstances, the interests of the second client could be viewed as “materially adverse” 
to the interests of the former client, and informed consent should be obtained from the first wife 
in order to avoid a violation of Rule 1.9. In this regard,  in obtaining the consent, the lawyer 
should apprise his former client of the potential consequences  an award in the second matter 
may have on the ability of the husband to pay the original support, including a discussion of the 
application of the guidelines and criteria for support awards as set forth in 750 ILCS 505. 

 We also believe the lawyer’s representation of the second wife may be problematic, and 
that under Rule 1.7 she also must give informed consent to the representation. Rule 1.7 is the 
general conflict rule. It prohibits “concurrent” conflicts of interest. Such a conflict may exist 
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under either of two situations: first, “where the representation of one client will be directly 
adverse to another client” (1.7(a)(1)); and second, where there is a “significant risk that the 
representation of one or more clients will be materially limited by the lawyer’s responsibilities to 
another client, a former client or a third person or by a personal interest of the lawyer”(1.7(a)(2). 
This latter conflict may be waived under certain circumstances. 

 We do not believe the present situation involves a “concurrent conflict” under section 
1.7(a)(1). There is no direct adversity between the two wives, and the lawyer is seeking support 
only for the children of the second wife.  

 However, we believe there is a “material interest” conflict under section 1.7(a)(2) 
because the ability of the husband to pay continued support to the child of the first  wife is likely 
to determine his ability to pay support to the children of the second wife. Thus the lawyer may be 
less than vigorous in pursuing support in the latter instance, knowing that the husband may not 
have the capability of making the required payment for all three children. However, if the 
inquirer reasonably believes he or she can provide competent and diligent representation of the 
second wife, the lawyer can do so by obtaining the “informed consent” of the second wife to the 
continued representation, as she is the person who is “affected” by the potential conflict of 
interest. Consent need not be obtained from the first wife under 1.7, because the lawyer is no 
longer representing her in a child support claim, but, as discussed initially, consent from the first 
wife is likely to be required by IRPC 1.9 if the lawyer wishes to continue the representation.  

Finally, we note that the confidentiality requirements of Rule 1.6 and Rule 1.9 must be 
followed. Under the Rules, a lawyer cannot “reveal” information relating to the representation of 
a client (Rule 1.6(a)) or a former client (Rule 1.9(c)(2)), and under Rule 1.9(c)(1), a lawyer may 
not “use” information relating to the representation of a client to the client’s disadvantage.  We do 
not have any facts to indicate that the lawyer will, in representing the second wife, reveal or use 
information relating to the representation of first wife. Because the informed consent of the first 
wife is required under Rule 1.9, it will be a simple task for the inquirer to also obtain her consent 
to reveal or use information about the representation if the lawyer believes that will be necessary. 

 
_________________________________ 

 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational service 
to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are 
not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often considered by them in 
assessing lawyer conduct.  
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