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Subject:  Division of Fees; Referral Fees and Arrangements. 

Digest: An Illinois lawyer may enter into a fee-sharing agreement with an out-of-state lawyer 

who refers a personal injury case to the Illinois lawyer so long as the agreement 

complies with the  applicable Illinois Rules of Professional Conduct and the 

corresponding rules of the  foreign jurisdiction.   
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FACTS 

 An out-of-state lawyer wishes to refer a personal injury case to an Illinois lawyer and the 

Illinois lawyer seeks to enter into a fee-sharing agreement with that lawyer. 

QUESTION 



 

 

 Do the Illinois Rules of Professional Conduct permit an Illinois lawyer to enter into a fee-

sharing agreement with an out-of-state lawyer and pay that lawyer a referral fee for a personal 

injury matter to be litigated in Illinois? 

 

DISCUSSION 

 An Illinois lawyer may accept a personal injury matter from an out-of-state lawyer, enter 

into a fee-sharing agreement with that lawyer and pay that lawyer a referral fee. Illinois Rules of 

Professional Conduct  Ruled 1.5(c) and (e) govern this query and do not prohibit the proposed fee-

sharing agreement and corresponding referral fee. Although the Illinois Rules of Professional 

Conduct do not directly address the question, the Illinois Supreme Court in In re Storment, 203 

Ill.2d 378 (2002) implied that an agreement to pay a referral fee to an out-of-state lawyer is 

permitted under the rules.  The court was required to determine if Storment violated Rule 1.5(g)(2) 

by sharing a fee with a Missouri lawyer when he was unable to assume the same financial 

responsibility as the lawyer to whom he referred the matter. The court  ruled that Storment violated 

Rule 1.5(f) by failing to obtain his client’s written consent to a division of fees with another lawyer, 

the court found no violation for Storment’s receipt of a  portion of the fee for referring the matter 

to the Missouri lawyer.  It is reasonable to conclude that the Supreme Court would find that the 

payment of a referral fee to an out-of-state lawyer would be permissible under the rules.  

 ABA formal opinions support this conclusion.  In ABA Formal Opinion 316 (1967) it was 

determined that it is not necessary for the lawyers to be admitted in the same jurisdiction in order 

to divide legal fees. In Formal Opinion 464 (2013), the ABA noted that permitting fee-sharing 

agreements between lawyers of different jurisdictions benefits the clients.  The referring lawyer 

presumably is selecting a lawyer in the other jurisdiction who will be well-suited to represent the 

client and serve the client’s needs.  A contrary result would be of no benefit to either the particular 

client or the legal system itself.     

 

 The State Bar of Michigan issued RI-199 (1994) and determined that a Michigan lawyer 

may pay an out-of-state law firm a referral fee for a divorce case to be litigated in Michigan so 

long as the referral agreement complies with the ethics rules of both jurisdictions. In its opinion, 

the state bar determined that the goal of  MRPC 1.5(e) is to assist clients in obtaining competent 

counsel and that it is beneficial to the client to have competent counsel in the state where the matter 

is litigated. Allowing for out-of-state referrals furthers that goal. If referrals and referral fees were 

not permitted, the out-of-state lawyer may feel compelled  to obtain pro hac vice admission and 

handle the case without having the requisite knowledge of the other state’s laws or procedure.  

Philadelphia Bar Association Opinion 93-15 noted that under that state’s court and ethics opinions, 

a Pennsylvania lawyer is permitted to pay a referral fee to an out-of-state lawyer so long as the 

lawyers comply with Rule 1.5(e). Other states have concurred and have approved the payment of 

referral fees to out-of-state lawyers.  See State Bar of Arizona Ethics Opinion 10-04 (2010);  

Connecticut Bar Association Committee on Professional Ethics Opinion 91-7 (Ct.  1991).     

 While there is no express requirement in Rule 1.5 that the fee-sharing agreement between 

the lawyers comply with the rules of both jurisdictions, it only makes sense that this be the case.  

For instance, Florida Rule of Professional Conduct 4-15(f)(4)(D) limits the referral fee in personal 



 

 

injury cases to 25 percent. An out-of-state lawyer in Florida may not receive a referral fee if the 

client resides in Florida and is injured in Florida unless that lawyer appears pro hac vice.  If the 

fee sharing agreement does not comply with the rules of both jurisdictions, scenarios may arise 

where the receiving lawyer refuses to pay the referral fee on the basis that either jurisdiction 

prohibits the payment of the fee.   

CONCLUSION 

 An Illinois lawyer may enter into a fee-sharing agreement with an out-of-state lawyer 

referring a personal injury case to the Illinois lawyer.  The Illinois lawyer may pay that lawyer a 

referral fee so long as the agreement complies with the Illinois Rules of Professional Conduct as 

well as the corresponding rules from the other jurisdiction.   

 

   

______________________________ 

 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational service 

to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are 

not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often considered by them in 

assessing lawyer conduct.  
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